Op dit moment ademt de wereld “corona” . Je kan de hoek niet om of er wordt al gepraat over corona, over covid, over een pandemie. Tijdens tweede kamer debatten en de persconferenties wordt er regelmatig gesproken over het r getal. Dit getal is te herleiden aan het aantal besmettingen. Het is een complex algoritme dat wordt bepaald door het OMT. Maar in grote leidraad en het bepalen van deze r getal en het nemen van coronamaatregelen zijn de cijfers over besmettingen en het aantal IC opnames.
Door coronatesten worden de statistieken bijgewerkt
Het aantal positief op corona besmette personen worden natuurlijk aangetoond door de coronatesten. Als een persoon ziek is, in contact is geweest met iemand die corona heeft en dus vermoedens heeft om zelf besmet te kunnen zijn, kan deze een coronatest doen. Iedere dag worden er in Nederland duizenden aan corona testen in Hengelo uitgevoerd.

Maar wat is een coronatest precies?
Een corona sneltest is een testprocedure dat wordt ingezet om corona te kunnen constateren bij een persoon. De test wordt afgenomen bij een speciale testlocatie dat onder beheer is van de GGD of een commerciële instelling. Een test straat / locatie in Hengelo is alleen te betreden als er van te voren een afspraak is gemaakt. Op afspraak kan je langskomen en wordt er wat weefsel bij je afgenomen of word er een ademtest gedaan.
Stijgen de besmettingen?
Maar de coronatesten hebben nog een ander doel. Namelijk het vast stellen van het aantal besmettingen. Als je een corona test doet kan het zijn dat je positief wordt getest op corona. Jouw positieve uitslag wordt dan opgeteld bij de besmettingen. Als het aantal besmettingen op corona dalen, dan kunnen de maatregelen versoepeld worden. Blijven het aantal besmettingen hetzelfde, of stijgen deze? Dan zullen de maatregelen in acht moeten worden gehouden of zelfs nog meer aangescherpt worden.
Waarom laten sommige mensen zich niet testen?
Om besmettingen laag te houden kiezen mensen er ook vaak voor om zich niet te laten testen. Hoe harder de cijfers stijgen, des te minder snel het normale leven kan worden opgepakt. Maar ook is een test niet al te aangenaam. Een staaf wordt diep in de keel en neus gestoken en dat kan behoorlijk irriterend werken. De testafname is maar kort, maar het nare gevoel kan bij sommige mensen nog uren gevoeld worden.

De besmettingen stegen sinds december 2020
Dat in december 2020 de besmettingen stegen kan ook te wijten zijn aan het invoeren van een nieuwe regel. Voor december 2020 konden alleen mensen die klachten hadden zich aanmelden voor een coronatest bij de GGD in Hengelo. Daarna kondigde Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, aan dat ook mensen die in contact zijn geweest met een persoon dat positief is getest op corona, zich mochten laten testen op corona.
Was de coronatest voor mensen zonder klachten doorgestoken kaart?
Hiermee stegen de besmettingscijfers enorm. En dit was reden voor het kabinet om de lockdown aan te scherpen. Men kan zeggen dat dit doorgestoken kaart is geweest, om een reden te hebben om toch hogere cijfers qua besmettingen te hebben en zo het politieke agenda voor een lockdown door te kunnen drukken. Wat de reden ook is geweest, duidelijk blijkt wel dat er een hoog aantal besmettingen zijn van mensen met corona. Alleen de bevolking heeft de verdere besmetting in de hand. Door je te laten testen middels een coronatest en zelf thuis te isoleren beperk je de verdere verspreiding van het corona virus.
