Prijzen PCR-Test met COVID reisdocument
☝Nu korting, Bestel Vandaag je pcr-test!☝
De grote datalek bij de coronatesten in Hengelo

De grote datalek bij de coronatesten in Hengelo

Om de grote vraag naar corona sneltesten aan te kunnen heeft de GGD GHOR in de afgelopen maanden veel werknemers aangenomen voor de landelijke GGD afspraken lijn die te bereiken is op 0800-1202. Veel van deze medewerkers zijn uitzendkrachten afkomstig van Randstad, Olympia en YoungCapital. Deze uitzendbureaus hebben dan weer een contract met Teleperformance. Teleperformance is het bedrijf wanneer het gaat om klantcontactcenters. Dit bedrijf is werkzaam over de gehele wereld en heeft klanten zoals de GGD, maar ook Apple, en Bol.com. Een enorm bedrijf gespecialiseerd op het klantcontact.

VOG is nodig voor werknemers voor het GGD GHOR project

Zo’n omvangrijk project als het coronatest inplannen is nog niet eerder geweest. En de vraag naar werknemers was groot. Werknemers dienen een VOG aan te vragen. Maar een VOG zegt natuurlijk alleen dat je nooit in aanraking bent geweest met justitie. Dat zegt niets over dat je niet in de toekomst gecharmeerd kan worden tot het aanzetten van frauduleuze zaken.

Gegevens worden in CoronIT ingevuld

Als een burger belt voor het plannen van een corona test in Hengelo wordt eerst gevraagd naar het BSN nummer. Daarmee wordt er in CORONIT een dossier aangemaakt van de burger waarbij alle gegevens worden opgevraagd. Iedereen die voor het GGD GHOR project werkt, heeft toegang tot CORONIT. Wel is er een extra beveiliging ingebouwd dat gegevens alleen in te zien zijn bij het invoeren van een BSN nummer, of het patientennummer. Alleen met het invoeren van een achternaam – of meisjesnaam, is het dossier van een patient niet op te halen. Toch is er een aantal keer sprake geweest van een datalek. Waarbij verscheidene uitzendkrachten werkzaam voor het project, gegevens van burgers hebben doorgelekt aan derde instanties. Telegram en signal groepen zijn speciaal opgezet voor het uitwisselen van persoonsgegevens.

Gegevens worden in CoronIT ingevuld

Wat voor maatregelen worden er getroffen om toekomstige datalekken te voorkomen?

De GGD en aangesloten partners doen er alles aan om gegevenslekken te voorkomen. IT procedures zijn ingesteld, waarbij er een alert wordt ingeschakeld op het moment dat een werknemer te vaak in een dossier van een patiënt kijkt. En alle vormen van communicatie buitenom het beveiligde systeem zijn uitgeschakeld en verboden. Dit neemt echter niet weg dat nog steeds honderden werknemers werkzaam voor de landelijke coronatest afsprakenlijn van de GGD inzage hebben in persoonsgegevens.

Prijzen PCR sneltest met Non-COVID document
☝Tijdelijk hoge kortingen: Koop Vandaag je coronatest!☝
Scroll naar top